Info om hindersprövning

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Enligt svensk lag finns följande hinder för att få gifta sig:

  • om man är under 18 år och inte har tillstånd från länsstyrelsen
  • om man är nära släkt med den man vill gifta sig med
  • om man redan är gift, eller registrerad partner enligt den tidigare lagen.

De svenska hindren gäller alltid när man ska gifta sig i Sverige, alltså även om ingen av er som gifter er är svensk medborgare eller bor i Sverige.

Så här ansöker du om hindersprövning

Ansök om hindersprövning genom att fylla i Skatteverkets blankett SKV 7880. Om ni båda är folkbokförda i Sverige skriver ni under och skickar eller lämnar blanketten till Skatteverket i original.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel" och gäller i fyra månader. Ta med intygen till vigselförrättaren.

Om du varit gift eller registrerad partner tidigare måste du styrka att det senaste äktenskapet eller partnerskapet är upplöst. Om det inte finns någon uppgift om detta i civilståndsintyget eller folkbokföringsregistret kan du till exempel visa upp en lagakraftvunnen skilsmässodom eller en dödsattest.

 
Anmäla efternamn till Skatteverket

Du som är svensk medborgare måste anmäla till Skatteverket vilket efternamn du ska ha efter att du gift dig. Det gäller oavsett om du bor i Sverige eller inte. Även du som är medborgare i Danmark, Finland eller Norge måste anmäla efternamn, men bara om du om du bor i Sverige.

Du som är medborgare i något annat land kan anmäla ditt efternamn till Skatteverket om du vill, men du är alltså inte skyldig att göra det.Källa: www.skatteverket.se

Publicerat: 2011-06-10 @ 10:20:00


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!